Een keukeneiland plaatsen in jouw nieuwe keuken

Een keukeneiland is de droom van vrijwel iedere keukenprins of prinses. Het nieuwe element staat vooral bekend om de gezelligheid die het meebrengt maar ook zeker om alle praktische voordelen. Je vrienden en familie kunnen gezellig aanschuiven terwijl je aan het koken bent en op elk moment kun je je keukeneiland omtoveren tot bar. Maar niet elke keuken is geschikt voor een eiland in de keuken. Hieronder lees je waar je keuken aan moet voldoen als je overweegt om een vrijstaand keukeneiland of een keukeneiland los te plaatsen.

Keukenmall biedt een ruime keuze aan keukens. Kies je voor een keuken met kookeiland of een nieuwe keuken zonder? Bij Keukenmall bewijzen we dat een nieuwe keuken met een los keukeneiland niet duur hoeft te zijn! Ben je op zoek naar een nieuwe keuken met keukeneiland los? Neem dan gewoon een kijkje op onze website! 

De afmetingen van een keukeneiland

Een kookeiland zal behoorlijk wat ruimte in jouw nieuwe keuken in beslag nemen, aanzienlijk meer dan een reguliere keuken. Het is dan ook belangrijk dat je je hier goed van bewust bent en dat je voldoende ruimte hebt bij het laten plaatsen van een keukeneiland. De minimale afmetingen zijn vaak ongeveer 150 x 90 cm. Ook zal je keukeneiland waarschijnlijk voorzien moeten zijn van een kookplaat en een spoelbak. Overigens hoeft dat niet per se. Een smal kookeiland in een kleine ruimte wordt voornamelijk gebruikt als werkeiland. Voor de optimale ervaring is het beter als je een eiland met grotere afmetingen neemt. Ook moet je rekening houden met een loopruimte van ongeveer één meter.

Is het altijd mogelijk om een keukeneiland te plaatsen?

Het is niet mogelijk om in elke keuken een kookeiland te plaatsen. Sommige keukens zijn simpelweg te klein en hebben er de ruimte niet voor, in dat geval kun je beter een andere keuken uit de talloze mogelijkheden uitzoeken bij Keukenmall. Laat het gerust weten als je hier hulp bij kunt gebruiken, wij helpen dagelijks mensen bij het uitkiezen van eiland keukens. Met of zonder keukeneiland los!

Als je het combineert met een wand waar je je keukenspullen opbergt, zal de ruimte tussen de wand en het eiland minimaal één meter moeten zijn. Als je vaak met meerdere mensen aan het eiland zal werken is het verstandig om zelfs een iets grotere keuken aan te schaffen zodat je zeker genoeg ruimte hebt. Voor bijvoorbeeld een ingebouwde vaatwasser, een groter werkblad of ander keukenapparatuur.

Verschillende soorten keukeneilanden vind je bij Keukenmall

Er bestaan verschillende soorten keukeneilanden. Het eerste soort is het kookeiland, dit is een eiland met een afzuigkap. Je moet bij dit kook eiland goed letten op de hoogte bij het installeren om belemmeringen tijdens het koken te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je er bij dit eiland altijd voor zorgt dat er voldoende ruimte rondom het eiland vrij blijft, zo zorg je ervoor dat alles makkelijk schoon te houden is. Het tweede soort eiland is een schiereiland. Deze variant wordt voornamelijk veel gebruikt in kleinere keukens omdat er maar één loopruimte is. Een ander voordeel is dat het plaatsen van een schiereiland vaak wat goedkoper is omdat de leidingen gewoon door de muur kunnen blijven lopen.

En tot slot is er een spoeleiland. Dit is tegenwoordig een zeer populair eiland en wordt vaak gecombineerd met zitplaatsen. Zo creëer je de mogelijkheid om gezellig te kletsen tijdens het koken. Zie je door de bomen het bos niet meer bij het kopen van een keuken met keukeneiland? Dat snappen we bij Keukenmall best! Het is ook niet eenvoudig om een nieuwe keuken uit te zoeken, er komt veel bij kijken. Als je vragen hebt over de verschillende keukens in ons assortiment, of wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden bij jou thuis, neem dan gerust contact met ons op! Bij Keukenmall vind je allerlei keukens. Een zwarte keuken met keukeneiland of een moderne keuken met kookeiland? De keuken is een ontmoetingsplek. Vind jouw nieuwe keuken bij Keukenmall!

Een bar in jouw keuken is een van de voordelen van een keukeneiland

Een van de belangrijkste redenen voor veel mensen om er een te nemen is toch de gezelligheid. Je kunt gemakkelijk met een aantal krukken een bar creëren. Zo kunnen je gasten plaatsnemen met een drankje terwijl jij een maaltijd voor ze kookt. 

Bij de keuze voor een keuken met keukeneiland is het van belang dat je goed nadenkt over waar je de zithoek precies maakt. Het is bijvoorbeeld af te raden om stoelen achter de kookplaat te plaatsen. De stoelen zullen hier alleen maar in de weg staan en het koken zal hierdoor worden verhinderd. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je bar alleen te gebruiken op momenten dat je niet in de keuken aan het werk bent, zo hoef je je geen zorgen te maken en kun je optimaal genieten van je kookeiland en je gasten.

Praktische zaken bij een keuken met keukeneiland

Als je kiest voor een kookeiland, zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de waterafvoer, de gastoevoer en de stroomtoevoer. Als je een kruipruimte hebt, is het in veel gevallen vrij eenvoudig te regelen, maar als je vloerverwarming hebt, zal het een stuk lastiger gaan. Als je bijvoorbeeld op een hogere etage woont, zal dit ook invloed hebben op jouw mogelijkheden. Ook moet je altijd rekening houden met de stopcontacten op je kookeiland. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van stopcontacten en de keukenkastjes, je kunt het beste met de monteur overleggen.

Als je een keukeneiland aanschaft, zul je een keuze moeten maken voor een werkblad. Het werkblad zal veel invloed hebben op de uitstraling van je kookeiland. Maak dus een weloverwogen keuze. Bij Keukenmall kun je kiezen uit allerlei materialen voor het werkblad. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er in veel gevallen wel een lengtebeperking is voor veel werkbladen van bepaalde materialen. Zo heeft composiet maximale afmetingen van 321 x 155 cm. 

Een kookeiland of een keukeneiland los laten plaatsen door Keukenmall

Als je een langer werkblad wil gebruiken in jouw keuken, kun je dit oplossen door een werkblad samen te stellen met verschillende materialen. Als je dit serieus overweegt kun je het beste advies bij ons opvragen. Wij zijn het beste op de hoogte van alle mogelijkheden omtrent een keukeneiland los plaatsen.