Een van de meest recente keukentrends - een zwarte keuken

Bij Keukenmall zijn er keukens in allerlei stijlen en kleuren beschikbaar. Een van de kleuren keukens die het goed doet, en waarmee je een statement maakt, is een zwarte keuken. Een zwarte keuken is weliswaar een gewaagde keuze, maar gezien de voordelen ervan is het een veelgemaakte keuze! Zwarte keukens en keukenkastjes laten de ruimte er verfijnd uitzien, verbergen vlekken en krassen, bieden een mooi kleurcontrast en kunnen andere kleuren in de kamer accentueren.

Ook al zullen de meeste mensen niet direct denken aan een zwarte keuken bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Vaak vindt men deze kleur namelijk te donker en laat het de ruimte klein aanvoelen, daardoor lijkt een keuken in het zwart niet per se uitnodigend. Maar is dat wel het geval wanneer je je keuken zwart wilt? Natuurlijk willen we allemaal dat onze keuken er groot, uitnodigend en luxe uitziet. Vooral wanneer je graag etentjes organiseert voor familie en vrienden. Toch kunnen zwarte keukens, zoals een mat zwarte keuken er uitnodigend, luxe en groot uitzien!

Een zwarte keuken is eenvoudig te combineren met elementen in andere kleuren

Bij een keuken is het zaak dat je niet de hele keuken zwart maakt. Je zult de juiste kleuren en elementen moeten combineren om het juiste evenwicht in de eetkamer te maken. Een té donkere keuken is voor niemand fijn.

Een van de populairste trends in keukenontwerp is tegenwoordig het gebruik van dezelfde kleur keukenkasten. Terwijl traditionele keukens meestal lichtgekleurde keukenkastjes hebben, zijn donkere keukenkastjes tegenwoordig erg populair. Zwarte kasten helpen om verschillende elementen en kleuren met elkaar te combineren. Een huidige trend is om ze te combineren met witte kasten. Gebruik bijvoorbeeld witte keukenkastjes bovenin, en zwarte keukenkastjes onderin.

Zwarte elementen bij mat zwarte keukens

Kies je bijvoorbeeld voor een geheel witte keuken? Dan is het toevoegen van zwarte details een goed idee. Combineren met andere kleuren is slim. Maar onthoud: persoonlijkheid in de keuken toevoegen kan het beste met een gedurfde kleur als zwart. Een van de vele voordelen is dat de zwarte kleur altijd goed bij de rest van het interieur past. Je kan jouw keuken dus op allerlei manier inrichten zonder bang te zijn dat het zwart niet matcht. Kies voor een zwarte kraan, een zwarte spoelbak, zwarte handgrepen, een zwart kookeiland of een zwart keukenblad voor jouw nieuwe zwarte keuken.

Zwarte keukenkastjes toevoegen aan een licht keukendesign

Keukenkastjes worden vaak alleen beoordeeld op hun bergruimte, maar niet op hun looks. De kleur van je kasten kan de stemming en de algemene uitstraling van je keuken beïnvloeden. Een keuken op maat laten maken in het zwart kan ook de toekomstige doorverkoopwaarde van je huis beïnvloeden. 

Donkerdere kasten zijn een perfecte manier om een gevoel van luxe in de keuken te scheppen. Donkere, gepolijste afwerkingen voegen een bepaalde diepte toe aan een ruimte. Als je een stijlvolle en luxe keuken wilt creëren, zijn zwarte keukenkasten een goed idee!

Bij het beslissen tussen donkere of lichte keukenkastjes zijn de drie belangrijkste aspecten om rekening mee te houden het ontwerp van de keuken, de grootte van de ruimte, en de stemming die je wilt creëren. Sommige keukenstijlen zullen er namelijk beter uitzien met lichte keukenkasten. Bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een klassiek keukenontwerp. Als je voor een meer moderne en verfijnde stijl gaat, is een strakke set zwarte keukenkasten geschikt.

Mat zwarte keukens combineren met andere kleuren: bijvoorbeeld met een wit blad

Een zwarte kraan of elementen in andere donkere kleuren en materialen toevoegen is een goed idee. Of het nu gaat om een hoogglans zwarte keuken of een zwarte landelijke keuken. Een wit marmer blad zorgt voor een unieke look in donkere keukens. Zo ook een houten blad of een wit blad. Scherpe contrasten kunnen zeker geen kwaad, maar zachte contrasten ook niet. Een zwarte keuken met hout is een voorbeeld van een keuken met een exclusieve uitstraling, in een zacht contrast.

Ook de ruimte van de kast is belangrijk om in overweging te nemen. Als je een kleine ruimte hebt, kun je beter lichte keukenkastjes gebruiken om de ruimte lichter te laten lijken. De kleur van de keuken is bedoeld om de stemming in huis te weerspiegelen. Kies daarom de kleuren die je mooi vindt en bij je persoonlijkheid passen.

Is het makkelijk om een zwarte keuken schoon te maken?

Een zwarte keuken schoonmaken is inderdaad makkelijk. Wel goed om te weten: bij het schoonmaken van zwarte keukens mag er absoluut geen gebruik gemaakt worden van een microvezeldoek of een schuurspons. Wanneer je hier gebruik van maakt, is de kans groot dat je krassen veroorzaakt. Een zachte warme doek, met een klein beetje afwasmiddel, zal genoeg zijn om een zwarte keuken te laten stralen. 

Welke vloer past het best bij een zwarte keuken?

Een keuken is vaak het middelpunt van een huis. Het is de plek waar mensen samenkomen om gezellig te kletsen en te eten. Het is een plek waar dierbare herinneringen worden gemaakt. Daarom wil je een fijne uitnodigende sfeer creëren zodat mensen graag terug komen. Een mat zwarte keuken is erg rustiek en je kunt die rustieke sfeer versterken met houten details. Hout creëert een extra warmte in de keuken en laat de ruimte groter aanvoelen. Een houten vloer past goed bij een zwarte keuken.

Welk keukenblad past het best bij een zwarte keuken?

Welk keukenblad het beste past bij jouw zwarte keuken hangt af van welke uitstraling jij in de keuken wil creëren. Bij een industriële uitstraling, is het goed om te kiezen voor een betonnen keukenblad. De grijze kleur vormt een mooi contrast met de rest van de zwarte keuken. Daarnaast zorgt een betonnen keukenblad voor een stoerdere uitstraling.

Een wit keukenblad is ook een goede optie. Het witte keukenblad heeft een contrast met de zwarte keuken en zorgt voor een klassieke en moderne uitstraling. 

Hoe kun je een zwarte keuken groter laten aanvoelen?

Een zwarte keuken kan erg klein aanvoelen, al helemaal als je al een kleine keuken hebt. Er zijn meerdere mogelijkheden om jouw zwarte keuken groter aan te laten voelen. Zo kun je kiezen voor lichtere kleuren, zoals wit. Door lichtere elementen toe te voegen aan de zwarte keuken, oogt de keuken ook al vele malen groter. Daarnaast helpt het ook om keukenkasten in de muur te laten bouwen. Op die manier nemen de kasten geen extra ruimte in beslag. Verder helpt het ook om een houten vloer te nemen. De houten kleur is licht en daardoor dus ook mooi in contrast met de rest van de keuken. 

Voor een zwarte keuken is lichtinval erg belangrijk

Een van de meest belangrijke dingen in een zwarte keuken is de lichtinval. Wanneer jij niet genoeg licht hebt in jouw keuken, kan de keuken lijken op een hele donkere kamer. Het is goed om ervoor te zorgen dat je genoeg ramen in je keuken hebt, zodat de kleur van de keuken tot zijn recht kan komen. Meer tips over keukens in het algemeen of het combineren van stijlen, kleuren en elementen? Neem dan gerust contact met ons op!